• Snabb leverans
  • Gratis paketinslagning
  • Fri frakt över 500,-

REA på Schalins ringar! Gäller t.o.m. söndag 31/10

Diamantguide

Diamanten används ofta som en symbol för något mycket värdefullt, exklusivt och eftertraktat. Vad som gör en diamant mer eller mindre värdefull graderas med hjälp av fyra huvudsakliga faktorer. 4C; Cut (slipning), Colour (Färg), Clarity (klarhet), Carat-Weight (carat-vikt). Det finns ett antal klassningssällskap av diamanter och några av de mest kända och respekterade är GIA (Gemological Institute Of America), HRD (Hoge Raad voor Diamant), IDG (International Diamond Council).

Nedan följer en kort diamantguide som sammanfattar och förklarar ovanstående klassificeringsfaktorer (4C).

Diamanters fyra C’n

CARAT

Ädelstenars vikt mäts i ett mått som kallas Carat. En carat väger 0,2 gram och måttet är hämtat från Johannesbrödträdets små hårda frön som väger just 0,2 gram. Dessa små fröer användes förr i tiden som viktmått av stenhandlare i Mellersta Östern. Nuförtiden används istället elektroniska precisionsvågar med exakthet ner till 100-dels carat.

Carat är det mest självklara kriteriet för klassificering av diamanter – dock är det bara ETT av fyra C och en stor sten med hög caratvikt kan vara värd mindre än en diamant med lägre caratvikt men med högre betyg i andra bedömningsområden. Värdet på diamanter ökar inte i proportion till caratvikten utan ju högre caratvikt en sten har desto högre pris per carat har densamma. Detta eftersom en större diamant är betydligt mer sällsynt än en mindre.

 

 

CLARITY

Diamantens klarhet bedöms utifrån hur ren den är. Under diamantens utveckling har inneslutningar skapats och ser ut som små prickar, fjädrar eller moln. Ju tydligare inneslutningar desto sämre klarhet anses stenen ha då inneslutningarna påverkar diamantens lyster och ljusåtergivelse. De mest värdefulla stenarna är helt lupprena dvs. fria från inneslutningar. Detta är också de mest sällsynta stenarna. Diamantens klarhet bedöms i en lupp med 10 gångers förstoring eller i mikroskop speciellt utvecklade för diamantgradering.

Alla diamanters inneslutningar är olika och brukar kallas för naturens eget fingeravtryck vilket påminner om att varje diamant är helt unik.

 

 

COLOR

Ytterligare en viktig parameter i kvalitetsbestämningen av en diamant är stenens färg. Den mest sällsynta och värdefulla diamanten är helt vit dvs. färglös. En färglös diamant har en prismas egenskaper och kan obehindrat låta ljuset reflekteras i regnbågens alla färger. En sten som är gul- eller brunaktig anses ha sämre kvalitet än en färglös. Diamantens färg graderas på en skala mellan D/River (mycket sällsynt vit) till Z (gul).

 

 

CUT


Diamantens slipning har stor inverkan på stenens lyster och ljusåtergivelse. En bra slipning har perfekta proportioner d.v.s. överdelens höjd, underdelens djup, stenens rundhet mm.

Den vanligaste slipningen är briljantslipningen. En rund stenslipning som ger stenen 57 facetter. 33 på ovansidan och 24 på undersidan. Denna slipning ger stenen optimal ljusbrytning och färgspel.

Diamantens slipning kan endast bedömas av en fackman och kräver hjälpmedel som lupp, leveridge-mått och proportion scope. Slipningens kvalitet omfattas av följande grader: Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor.

De sex populäraste diamantformerna


Briljantslipad diamant
Den absolut vanligaste och mest exklusiva diamantslipningen kallas briljantslipning. Stenen är helt rund och har 57 facetter som ger stenen en optimal ljusbrytning och reflektion.

 

Navetteslipad diamant
En elegant diamantslipning som ger ditt smycke extra karaktär. En slipning som med sin spets-ovala form gör sig mycket bra i örhängen.

 

Droppslipad diamant
En vacker droppform som gör denna slipning passande att infatta i ringar och hängsmycken.

 

Prinsesslipad diamant
Prinsesslipade diamanter är helt fyrkantiga i formen och är populära stenar att använda i ringar.

 

Ovalslipad diamant
Ovalslipade diamanter är mycket vackra att använda i s.k. carmosé-ringar med en centersten och mindre diamanter infattade runt om.

 

Hjärtslipad diamant
En gullig och kärleksfull slipning som ofta används i hängsmycken.