• Gratis paketinslagning
  • Trygga & spårbara leveranser
  • Kostnadsfria byten
LÄR DIG MER

SKÖTSELRÅD

Följ våra skötselråd och få dina smycken att vara längre. På Nordic Spectra ställer vi höga krav på kvalitet och hållbarhet på vårt sortiment av smycken. Vi vill att smycken ska fungera som en symbol för livets största händelser och vara en påminnelse om härliga minnen, personer och relationer.

Vår förhoppning är att ditt smycke från Nordic Spectra ska hålla i generationer, men för att detta ska vara möjligt vill vi be dig följa våra skötselråd för smycken.

Les Amis Drop Chain Necklace - Drakenberg Sjölin Halsband - Snabb frakt & paketinslagning - Nordicspectra.se

Skötselråd för guldsmycken

Guld är ett relativt mjukt material och behöver därför vårdas med omsorg för att behålla sin glans och lyster. Att det är ett material med högt värde gör inte att det blir mindre känsligt.

Skötselråd - Guldsmycken - Nordicspectra.se

1. Använd dina smycken… nästan jämt

För att undvika kraftigt slitage eller att dina ringar deformeras rekommenderar vi att ta av dina guldringar vid trädgårdsarbete, styrketräning eller liknande aktiviteter. Tunga lyft kan göra guldringar deformerade och därmed få stenar att lossna.

Ta av dina smycken när du ska sova, duscha eller bada. Annars uppstår ett onödigt slitage samt att tvålrester, hudavlagringar och kemikalier fastnar i smycket och minskar smyckets vackra finish.

2. Håll dina smycken rena

Rengör dina guldsmycken kontinuerligt. I första hand är en putsduk för guldsmycken att föredra. Där du inte kommer åt med putsduk kan du antingen använda en tandborste, diskmedel samt ljummet vatten. Vill du vara helt säker på effektivt resultat så rekommenderar vi rengöringsmedel för guldsmycken

Efter rengöring är det viktigt att noga skölja av smycket så att inga rester från rengöringsmedlet finns kvar. Avsluta med att torka med en mjuk bomullstrasa. 

Om ditt smycke utsatts för grövre slitage rekommenderar vi att du lämnar in det hos oss för en översyn samt putsning.

Tänk på att rhodierade vitguldsmycken kan tappa sin rhodiumplätering vid användande av putsduk med slipmedel, så här är bra att vara extra varsam.

 3. Förvara dina smycken rätt

När du inte använder dina guldsmycken rekommenderar vi att du förvarar dina smycken i sin ask eller i ett smyckeskrin. Detta för att undvika att smyckena repas eller trasslar ihop sig. En annan fördel är att du inte tappar bort dina smycken.

4. Rhodierat vitguld

För att vitguldsmycken ska bli extra vita och skinande brukar de behandlas med en elektrolytisk plätering av rhodium. Det innebär att smycket får en rhodiumyta ovanpå guldet. Med tiden kan denna plätering slitas och ytan mattas av med en grå/gul färgton. För att få tillbaka sin glans rekommenderas att du lämnar in ditt smycke hos en guldsmed för att Rhodiera smycket på nytt. Detta går inte att göra själv hemma utan kräver en guldsmed samt speciell utrustning.

Skötselråd för silversmycken

Silver är ett mjukt material med en vacker lyster. Silver mörknar med tiden då det oxiderar i kontakt med svavelväte och syre (som finns i luften) vilket gör att det kräver visst underhåll för att hålla över tid.

Skötselråd - Silversmycken - Nordicspectra.se

1. Använd dina silversmycken med varsamhet

Använd inte dina silversmycken vid trädgårdsarbete, styrketräning eller liknande aktiviteter. Tunga lyft kan göra silverringar deformerade och därmed göra att stenar kan lossna.

Våra skötselråd är att ta av dina silversmycken när du sover, duschar och badar. Spabad och pool med klor är särskilt påfrestande för silvret och gör att silvret oxiderar snabbt och kraftigt.

2. Håll dina smycken fria från smuts

Rengör dina silversmycken med en silverputsduk där du kommer åt. Om du inte kommer åt med en putsduk rekommenderar vi silverdipp/rengöringsmedel som är speciellt framtaget för silversmycken. Efter användande av silverdipp är det mycket viktigt att skölja av smycket noga. OBS! pläterade eller förgyllda smycken ska inte putsas med putsmedel då det sliter på pläteringen.

Om ditt smycke utsatts för grövre slitage rekommenderar vi att du lämnar in det hos oss för en översyn samt polering.

3. Förvara dina smycken rätt

När du inte använder dina silversmycken är det bra om du förvarar dem var för sig i en tätt försluten påse, ask eller smyckeskrin. Silversmycken som förvaras tillsammans oxiderar och missfärgas snabbare. Dessutom gör en bra förvaring att smyckena inte repas eller trasslar ihop sig med varandra.

Loading