• Gratis paketinslagning
  • Trygga & spårbara leveranser
  • Kostnadsfria byten

3 FÖR 2 - ALLA BERLOCKER FRÅN THOMAS SABO

Bröllopsdagar

LÄR DIG MER

BRÖLLOPSDAGAR

Bröllop är en av de viktigaste händelserna i livet, och det är en dag som firas med stort jubel och festligheter. Men visste du att varje år har en specifik bröllopsdag? I den här guiden ska vi titta närmare på de olika bröllopsdagarna och vad de representerar.

Bröllopsguide - Nordicspectra.se

Vad är bröllopsdagar?

Bröllopsdagar är årsdagar som markerar den dag då två personer gifte sig. Varje bröllopsdag har en specifik symbol som representerar kärleken mellan två personer. Första bröllopsdagen representeras av papper, femte bröllopsdagen representeras av trä och tionde bröllopsdagen representeras av tenn.

Efter tjugo år tillsammans firas en bröllopsdag som kallas för “porslinsbröllop”. Efter femtio år tillsammans firas en bröllopsdag som kallas för “guldbröllop”. När man firar ett guldbröllop har man varit gift i femtio år, vilket är en stor milstolpe.

Populära bröllopsdagar

De mest populära bröllopsdagarna är den första, femte, tionde, tjugonde och femtioårsdagen. Många par firar dessa dagar genom att ge varandra presenter som representerar symbolen för deras bröllopsdag.

Så firar man bröllopsdagar

Det finns många sätt att fira bröllopsdagar. Vissa par väljer att återbesöka den plats där de gifte sig, medan andra par väljer att göra något helt nytt tillsammans. Ett populärt sätt att fira sin bröllopsdag är genom att ge en vacker gåva i form av ett smycke till sin partner. Oavsett vad man väljer att göra är det viktigt att fira kärleken mellan två personer och det liv som de har skapat tillsammans.

Bröllopsdagar

1-år: Pappersbröllop
2-år: Bomullsbröllop
3-år: Läderbröllop
4-år: Blomsterbröllop
5-år: Träbröllop
6-år: Sockerbröllop
7-år: Ullbröllop
8-år: Bronsbröllop
9-år: Keramikbröllop
10-år: Tennbröllop
11-år: Stålbröllop
12-år: Silkebröllop
13-år: Spetsbröllop
14-år: Elfenbensbröllop
15-år: Kristallbröllop
20-år: Porslinsbröllop
25-år: Silverbröllop
30-år: Pärlbröllop
35-år: Korallbröllop
40-år: Rubinbröllop
45-år: Safirbröllop
50-år: Guldbröllop
55-år: Smaragdbröllop
60-år: Diamantbröllop

Symboler för bröllopsdagar

Varje bröllopsdag har en symbol som representerar det år som har gått sedan bröllopet. De mest kända symbolerna är papper, trä, tenn, porslin och guld. Pappersbröllop är den första bröllopsdagen och representerar den nystartade kärleken. Träbröllop är den femte bröllopsdagen och symboliserar styrka och hållbarhet. Tennbröllop är den tionde bröllopsdagen och representerar flexibilitet och hållbarhet. Porslinbröllop firas efter tjugo år och symboliserar en bräcklig, men ändå stark, kärlek. Guldbröllop är den mest kända bröllopsdagen och representerar femtio år av kärlek och lojalitet.

Traditioner och sedvänjor

Firandet av bröllopsdagar är olika runt om i världen. I Sverige är det vanligt att man firar de första åren med en middag eller gåva, medan man på senare år firar med en stor fest. I USA är det vanligt att man firar alla årsdagar med en present som representerar symbolen för det specifika året. I andra länder, som Indien och Kina, firas bröllopsdagar genom att man bär traditionella kläder och smycken.

Firande av bröllopsdagar i Sverige

I Sverige är det vanligt att man firar bröllopsdagarna med en romantisk middag tillsammans. Man ger ofta varandra en gåva som representerar symbolen för det specifika året. Till exempel kan man ge sin partner ett litet smycke av papper på sin första bröllopsdag eller en liten skulptur av trä på sin femte bröllopsdag.

Efter tjugo år tillsammans är det vanligt att man firar med en större fest tillsammans med vänner och familj. Detta kallas ofta för ett porslinbröllop. Efter femtio år tillsammans är det vanligt att man firar med ett guldbröllop. Detta är en stor milstolpe och det är vanligt att man bjuder in alla sina vänner och familjemedlemmar för att fira tillsammans.

Guldbröllop

Guldbröllop är den mest kända bröllopsdagen och representerar femtio år av kärlek och lojalitet. En perfekt gåva att ge på denna dag är ett smycke med en gulddetalj, som en halsband med en guldhjärta eller ett par örhängen av guld.

Silverbröllop

Silverbröllop firas vanligtvis efter 25 år av äktenskap och är en viktig milstolpe i varje parrelation. Ett silverbröllop är en symbol för kärlek och hängivenhet och det är en dag som ska firas på ett minnesvärt sätt. När det gäller smyckesgåvor kan du välja något som har en silverdetalj, som ett halsband med en silverhjärta eller ett armband i silver. Ett smycke med en safir, som är den officiella juvelen för en 25-årig bröllopsdag, kan också vara en fin present. Det viktigaste är att välja en gåva som visar din uppskattning för den person du älskar och som påminner dem om allt ni har delat tillsammans under ert äktenskap.

Vanliga frågor om Guldbröllop

1. Vad är en Guldbröllopsfest?
En Guldbröllopsfest är en fest som firar ett par som har varit gifta i 50 år. Det kan vara en intim tillställning med familj och nära vänner eller en storslagen fest med många gäster.

2. Vilka är de traditionella färgerna för Guldbröllop?
De traditionella färgerna för Guldbröllop är guld och vitt.

3. Vilka blommor passar till Guldbröllop?
Gula rosor, solrosor, guldregn och ringblommor är populära blommor för Guldbröllop.

Loading