• Gratis paketinslagning
  • Trygga & spårbara leveranser
  • Kostnadsfria byten

3 FÖR 2 - ALLA BERLOCKER FRÅN THOMAS SABO

LÄR DIG MER

DIAMANTER

Diamanter är en tidlös symbol för kärlek och engagemang. Att välja rätt diamant för ditt bröllop kan dock vara en utmaning. Det finns många faktorer att tänka på när du väljer en diamant, inklusive karatvikt, färg, klarhet och slipning. I den här diamantguiden kommer vi att utforska dessa faktorer mer detaljerat för att hjälpa dig att välja den perfekta diamanten för ditt bröllop.

Förlovningsringar - Schalins - Snabb frakt & paketinslagning - Nordicspectra.se

DIAMANTERS FYRA C’n

Carat

Ädelstenars vikt mäts i ett mått som kallas Carat. En carat väger 0,2 gram och måttet är hämtat från Johannesbrödträdets små hårda frön som väger just 0,2 gram. Dessa små fröer användes förr i tiden som viktmått av stenhandlare i Mellersta Östern. Nuförtiden används istället elektroniska precisionsvågar med exakthet ner till 100-dels carat.

Carat är det mest självklara kriteriet för klassificering av diamanter – dock är det bara ETT av fyra C och en stor sten med hög caratvikt kan vara värd mindre än en diamant med lägre caratvikt men med högre betyg i andra bedömningsområden. Värdet på diamanter ökar inte i proportion till caratvikten utan ju högre caratvikt en sten har desto högre pris per carat har densamma. Detta eftersom en större diamant är betydligt mer sällsynt än en mindre.

Clarity

Diamantens klarhet bedöms utifrån hur ren den är. Under diamantens utveckling har inneslutningar skapats och ser ut som små prickar, fjädrar eller moln. Ju tydligare inneslutningar desto sämre klarhet anses stenen ha då inneslutningarna påverkar diamantens lyster och ljusåtergivelse. De mest värdefulla stenarna är helt lupprena dvs. fria från inneslutningar. Detta är också de mest sällsynta stenarna. Diamantens klarhet bedöms i en lupp med 10 gångers förstoring eller i mikroskop speciellt utvecklade för diamantgradering.

Alla diamanters inneslutningar är olika och brukar kallas för naturens eget fingeravtryck vilket påminner om att varje diamant är helt unik.

Color

Ytterligare en viktig parameter i kvalitetsbestämningen av en diamant är stenens färg. Den mest sällsynta och värdefulla diamanten är helt vit dvs. färglös. En färglös diamant har en prismas egenskaper och kan obehindrat låta ljuset reflekteras i regnbågens alla färger. En sten som är gul- eller brunaktig anses ha sämre kvalitet än en färglös. Diamantens färg graderas på en skala mellan D/River (mycket sällsynt vit) till Z (gul).

Cut

Diamantens slipning har stor inverkan på stenens lyster och ljusåtergivelse. En bra slipning har perfekta proportioner d.v.s. överdelens höjd, underdelens djup, stenens rundhet mm.

Den vanligaste slipningen är briljantslipningen. En rund stenslipning som ger stenen 57 facetter. 33 på ovansidan och 24 på undersidan. Denna slipning ger stenen optimal ljusbrytning och färgspel.

Diamantens slipning kan endast bedömas av en fackman och kräver hjälpmedel som lupp, leveridge-mått och proportion scope. Slipningens kvalitet omfattas av följande grader: Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor.

SEX POPULÄRA DIAMANTFORMER

Briljantslipning


Briljantslipad diamant
Den absolut vanligaste och mest exklusiva diamantslipningen kallas briljantslipning. Stenen är helt rund och har 57 facetter som ger stenen en optimal ljusbrytning och reflektion.

Navetteslipning

Navetteslipad diamant
En elegant diamantslipning som ger ditt smycke extra karaktär. En slipning som med sin spets-ovala form gör sig mycket bra i örhängen.

Droppformad-slipning

Droppslipad diamant
En vacker droppform som gör denna slipning passande att infatta i ringar och hängsmycken.

Princess-slipning

Prinsesslipad diamant
Prinsesslipade diamanter är helt fyrkantiga i formen och är populära stenar att använda i ringar.

Oval-slipning

Ovalslipad diamant
Ovalslipade diamanter är mycket vackra att använda i s.k. carmosé-ringar med en centersten och mindre diamanter infattade runt om.

Hjärtslipad diamant
En gullig och kärleksfull slipning som ofta används i hängsmycken.

Logo

LABBODLAD DIAMANT

Labbodlade diamanter / syntetiska diamanter har framställts sedan 1950-talet men har först de senaste åren blivit ett alternativ till naturliga diamanter att räkna med. För vissa är det ett lägre pris som lockar med labbodlade diamanter. För andra anses det vara ett bra val av miljömässiga och etiska skäl – något det råder delade meningar om. En sak som är säker är i alla fall att den förtrollande lystern är precis lika effektfull på labbodlade diamanter som på naturliga.

Vad är en labbodlad diamant?

En labbodlad diamant eller “syntetiska diamanter” som de även kallas är en diamant som är framtagen av människor i laboratorium. Processen att skapa en syntetisk diamant går betydligt snabbare än en naturlig diamant. På bara ett par dagar har du en labbodlad diamant som är redo för slipning – samma process tar 100-tals miljoner år på naturlig väg.

Stenen har samma vackra lyster som en naturlig diamant och även den kemiska sammansättningen är samma som en naturlig diamant. Det är i allra högsta grad en äkta diamant – dock inte framtagen på naturlig väg.

Hur tillverkas diamanter i labb?

Ett vanligt sätt att skapa labbodlade diamanter är HPHT-metoden (High pressure, high temperature). Då placeras en bit grafit (skapad av rent kol) i HPHT-maskinen och utsätts sedan för högt tryck och hög temperatur i kombination med intensiva elstötar för att sedan bilda diamantkristaller. Redan efter ett par dagar resulterar detta i att diamanten är skapad.

Hur ser man att det är en labbodlad diamant?

För att särskilja en naturlig diamant från en labbodlad diamant krävs avancerad analysutrustning styrd av en expert. Du kan alltså inte se med blotta ögat eller i 10 x förstoring om det är en labbodlad eller naturlig diamant.

Gradering av labbodlade diamanter

Precis som naturliga diamanter så har labbodlade diamanter olika kvalitet. Dessa graderas utifrån 4 olika graderingsvariabler som brukar kallas 4C. Cut, Colour, Clarity, Carat. Detta ligger till grund för stenens värdering och exklusivitet.

Stenens gradering dokumenteras i certifikat utfärdade av de traditionella diamantgraderingssällskapen såsom GIA (Gemological Institute Of America), HRD (Hoge Raad voor Diamant), IDG (International Diamond Council).

Sammanfattningsvis

För dig som står i begrepp att köpa en diamant av större storlek men inte är beredd att betala för en naturlig diamant är den labbodlade diamanten ett utmärkt komplement (ca 30-70 % lägre konsumentpris).

>Vill du däremot ha en värdebeständig investering och värdesätter det exklusiva i att just din sten skapats under hundratals miljoner år och är en effekt av naturkrafter som är omöjliga att återskapa så är den naturliga diamanten att rekommendera.

Diamantsmycken på Nordic Spectra

Hos oss finner du diamantsmycken som pryds av både naturliga och labbodlade diamanter. I Schalins stora sortiment av vigsel- och förlovningsringar erbjuds de flesta diamantringar med valmöjligheten mellan naturliga och labbodlade diamanter. Här finner du vårt sortiment av diamantsmycken och förlovningsringar.

Loading