• Öppet köp t.o.m. 14:e januari
  • Snabb leverans & smidig retur
  • Gratis paketinslagning
Schalins - Ringar - Nordicspectra.se

Lär dig mer

VAL AV MATERIAL

18 K guld eller vitguld är det mest populära materialet i vigsel- och förlovningsringar i Sverige. Vitguld har legat på trend-toppen länge men mer och mer återgår bröllopsparen till att välja rödguld. I Sverige är guld, eller rödguld som det också kallas, historiskt sett det mest klassiska materialvalet medan platina anses vara mest exklusivt.

 

Räknas som det mest exklusiva materialet. Platina är tyngst av alla ädelmetaller och också det mest slitstarka. En ring i platina kräver därför oftast inte lika mycket underhåll som t.ex. en ring i vitguld. Det är emellertid ett material som är relativt svårt att jobba med vilket speglar sig i det högre priset. Tack vare sin renhet ses platina som en allergifri metall.

Guld (även kallat: rödguld / Gulguld) är historiskt sett ett klassiskt val av material till förlovningsringar och vigselringar i Sverige. Det är också den guldlägering som kräver minst underhåll. Rött guld är en blandning (legering) av rent guld, koppar och silver. Det är kopparn som ger guldet en röd ton – desto mer koppar desto rödare ton. 18 karat guld betyder att guldet består av 75% rent guld och 25% koppar och silver. En traditionell, Svensk guldlegering skiljer sig mot exempelvis Tysk eller Brittisk då den svenska har en varmare, rödare guldton. Rent guld är 24 karat.

Vitguld är den mest populära legeringen av guld. Det är oftast 18 karats guld i vitt guld. En vitguldslegering består utav guld, silver, koppar och någon av de vita metallerna palladium eller platina. Det är halten av palladium som bestämmer hur vitt guldet blir.

En vitguldsring pläteras ofta med rhodium, vilket gör den extra vit och blänkande. Rhodiumplätering slits med tiden och behöver göras om med jämna mellanrum för att behålla sin lyster.

Fram till 1980-talet var den övervägande vita metallen i vitguld nickel. Sedan 1980 är det förbjudet att tillverka smycken med nickel på grund av allergirisken, detsamma gäller länder inom EU. Nickel kan dock fortfarande finnas i äldre ringar, så ha det i åtanke om du vill återanvända en ring du har ärvt.

Roséguld har en rosaaktig ton och har varit ett trendigt materialval de senaste åren. Rött guld och roséguld består både av 75% guld, men roséguld har en högre andel koppar. Roséguld håller något bättre än rött guld och vitguld på grund av legeringen i koppar.

Palladium och platina påminner om varandra. Utöver att de är lika till utseendet är även palladium ett slitstarkt material som kräver lite underhåll. Palladium är dock ett lättare material än platina såldes också billigare.

Titan är ett lätt material, fyra gånger lättare än guld, med en lite gråare ton än platina och palladium. Det är dessutom ett allergivänligt material. Dock kan det vara svårt att ändra ringstorleken i efterhand.