• Gratis paketinslagning
 • Trygga & spårbara leveranser
 • Kostnadsfria byten

3 FÖR 2 - ALLA BERLOCKER FRÅN THOMAS SABO

LÄR DIG MER

FARS DAG – Ursprung

Fars dag är en speciell dag då vi hyllar våra pappor och visar vår tacksamhet för allt de gör för oss. Men vet du hur denna tradition började? I den här artikeln kommer vi att ta en historisk resa genom fars dag ursprung och upptäcka hur denna dag firas runt om i världen.

Studentpresent - Ett vackert smycke! - Gratis paketinslagning - Nordic Spectra

Fars dag ursprung
– en amerikansk tradition

Fars dag ursprung går tillbaka till början av 1900-talet i USA. Det var en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd som lade fram idén om att fira faderns dag. Sonora föddes i en familj med sex syskon och hennes far uppfostrade dem ensam efter att deras mor hade gått bort. För att hedra sin far och alla andra fäder som gjorde ett fantastiskt jobb med att uppfostra sina barn ensamma, ville Sonora att det skulle finnas en speciell dag för att hylla dem.

Fars dag firades första gången i Spokane, Washington, den 19 juni 1910. Firandet spred sig snabbt över hela USA och 1972 utnämnde president Richard Nixon officiellt fars dag till en nationell helgdag.

Under årens lopp har fars dag blivit en viktig dag för att hylla fäder runt om i världen. Men hur firas fars dag i olika länder?

Fars dag firande runt om i världen

USA och Kanada

I USA och Kanada firas fars dag den tredje söndagen i juni. På denna dag visar man uppskattning för sin far genom att ge honom presenter och fira tillsammans med familjen.

Sverige

I Sverige firas fars dag den andra söndagen i november. På denna dag ger man sin far en present eller bjuder honom på en god middag. Fars dag anses vara en viktig dag för att visa uppskattning och kärlek till sin far.

Storbritannien

I Storbritannien firas fars dag den tredje söndagen i juni. Liksom i USA och Kanada ger man presenter och firar tillsammans med familjen.

Australien

I Australien firas fars dag den första söndagen i september. På denna dag visar man uppskattning för sin far genom att ge honom presenter och fira tillsammans med familjen.

Fars Dag Present - Ett vackert & betydelsefullt smycke - Nordic Spectra

Letar du efter en fars dag present?

Fars Dag är en dag för att hedra och fira alla pappor runt om i världen. Och vad kan vara en bättre present än ett smycke som visar hur mycket man uppskattar och älskar sin far? Det finns en mängd olika smycken att välja mellan och det kan ibland vara svårt att veta vad som skulle passa bäst för just din far. Men oroa dig inte, vi har samlat våra bästa tips på olika typer av smycken som kan vara den perfekta presenten för din far på Fars Dag.

Fars dag ursprung – vanliga frågor

 1. Varför firar vi fars dag?
  Vi firar fars dag för att visa uppskattning och kärlek till våra pappor. Denna dag ger oss en möjlighet att hylla våra fäder och visa dem hur mycket de betyder för oss.
 2. Varifrån kommer fars dag traditionen?
  Fars dag traditionen kommer från USA och startade av Sonora Smart Dodd år 1910. Sedan dess har fars dag firats i olika länder runt om i världen.
 3. Vad kan man ge sin far på fars dag?
  Man kan ge sin far en present som visar uppskattning och kärlek. Det kan vara något personligt eller något som han behöver eller önskar sig.
 4. Är fars dag en nationell helgdag?
  Fars dag är en nationell helgdag i vissa länder som USA, Kanada och Mexiko. I andra länder är det en mer informell tradition.

Loading