• 30 dagars öppet köp
  • Snabb leverans & smidig retur
  • Gratis paketinslagning
Förlovningsring - Schalins - Snabb frakt & paketinslagning - Nordicspectra.se

Lär dig mer

GULDGUIDE

Vi går tillsammans igenom grunderna och reder ut vad guld egentligen är och hur det är uppbyggt. Hur används det och till vad? Här lär du dig allt du behöver veta!

Vad är guld?

Guld är ett grundämne med den kemiska beteckningen Au.- Guld smälter vid 1064 °C och har en densitet på 19,3 g/cm³.

Vad är Karat?

Karat anger ett guldföremåls renhet där 24 Karat är renast. Rent guld (24 karat) kallas även finguld. 1 karat innebär att 1/24 del av den totala massan utgörs av guld.

Den vanligaste karathalten för guldsmycken i Sverige är 18 karat, men det förekommer även smyckestillverkning i 14 karat och i sällsynta fall även 9 karat. För att få benämnas som guld krävs minst 37,5 % guld i legeringen – 9 karat.

OBS! Det är lätt att blanda ihop Karat och Carat. Men de två beteckningarna har ingenting med varandra att göra. Karat anger alltså andelen rent guld i en guldlegering. Carat däremot är viktangivelsen för diamanter där 1 carat är 0,2 gram. Här kan du läsa mer om diamanter: Diamantguide

Legering
Legering avser guldets metallblandning. Olika legeringar ger guldet olika egenskaper och utseende. Den vanligaste guldlegeringen för smycken i 18 karat är 75 % guld och resterande 25 % är en blandning av Silver och Koppar. Ju mer koppar desto rödare färgton. 18 karat vitguld består vanligtvis av 75 % guld, 16 % Palladium och resterande 9 % koppar samt silver.

 

Varför lägger man till andra metaller till guld?

För att ge guldet rätt egenskaper för respektive användningsområde blandar man guldet med olika metaller. Vanliga metaller i guldlegeringar är silver, koppar och palladium.

Varför investera i guld?

Att investera i guld anses av många som en trygg investering där en stor anledning är att du faktiskt äger din investering fysiskt i form av guldet. Förutom en trygg investeringar är en guldtacka även en mycket uppskattad present vid tillfällen som dop, bröllop, födelsedagar och examen.

Vad betyder de olika guldstämplarna?

Alla smycken och föremål som innehåller mer än 37,5 % guld har en äkthetsstämpel som bekräftar materialets renhet. Här följer de vanligaste guldstämplarna.

375 = 9 karat
585 = 14 karat
750 = 18 karat
999 = 24 karat, finguld