• Gratis paketinslagning
 • Trygga & spårbara leveranser
 • Kostnadsfria byten

3 FÖR 2 - ALLA BERLOCKER FRÅN THOMAS SABO

LÄR DIG MER

NÄR ÄR FARS DAG?
Datum, Historia och Traditioner

Fars dag är en speciell dag som hedrar fäder och allt de gör för sina familjer. År 2023 firas fars dag i Sverige den 12 november. Men när började vi fira fars dag och varför? Vad är traditionerna och hur kan man fira fars dag på ett speciellt sätt? Dessa frågor och mer kommer att besvaras i denna artikel.

Studentpresent - Ett vackert smycke! - Gratis paketinslagning - Nordic Spectra

När firas fars dag?

Fars dag firas i Sverige varje år den andra söndagen i november. År 2024 infaller fars dag den 10 november. Datumet kan dock variera i andra länder.

Fars Dag present

Om du letar efter en speciell och personlig present till din far på fars dag kan smycken vara ett bra val. Smycken är en gåva som kan bäras varje dag och som kan påminna din far om dig och den speciella dagen.

Det finns många olika typer av smycken som kan vara lämpliga som fars dag presenter. Här är några förslag:

 • Manschettknappar
  Manschettknappar är en klassisk present till män och är perfekt för fars dag. Du kan välja manschettknappar som matchar din fars stil eller som har en personlig touch, som hans initialer eller en symbol som representerar något som är viktigt för honom.
 • Armband
  Ett armband kan vara en symbolisk present till din far och det finns många olika typer av armband att välja mellan. Du kan välja ett armband med en personlig gravyr eller en symbol som representerar något som är viktigt för din far, som hans intressen eller hobbyn.
 • Klocka
  En klocka är en tidlös present som kan användas varje dag och som också kan vara en symbolisk gåva till din far. Du kan välja en klocka som passar din fars stil och som har en vacker urtavka.
 • Halsband
  Ett halsband är en annan populär present till män och det finns många olika typer av halsband att välja mellan. Välj ett guldhalsband med vacker länk eller ett silverhalsband med budskap.
 • Ring
  En ring kan vara en symbolisk present till din far och det finns många olika typer av ringar att välja mellan. Du kan välja en ring med en klassisk design eller en klackring med vågat uttryck.

När du väljer smycken som fars dag present är det viktigt att tänka på din fars stil och smak. Du kan också välja smycken som har en personlig touch, som en gravyr eller en symbol som representerar något som är viktigt för din far. Oavsett vilket smycke du väljer kommer det att vara en speciell och minnesvärd present till din far på fars dag.

Historia om fars dag

Fars dag började i USA på tidigt 1900-tal. År 1910 föreslog Sonora Smart Dodd att det borde finnas en dag för att hedra fäder, efter att hon hört talas om moderns dag. Hennes far hade ensam uppfostrat sex barn och hon ville hedra honom för allt han gjorde för henne och hennes syskon. Efter mycket arbete blev den första farsdagen officiellt firad i USA den 19 juni 1910. Farsdagen spred sig sedan till andra länder runt om i världen.

Fars dag i Sverige Fars dag introducerades i Sverige på 1930-talet och firas nu varje år den andra söndagen i november. I Sverige är fars dag inte lika populärt som Mors dag, men det är fortfarande en dag då många människor hedrar sina fäder.

Fars dag Traditioner

Traditionellt sett ger man fars dagpresenter till sin far, men det finns också andra sätt att fira fars dag på. Här är några populära traditioner:

 • Att bjuda på en speciell fars dagmiddag eller ta med din far på en restaurang.
 • Ge en personlig fars dag present, som ett vacker smycke eller en present som visar att du känner till hans intressen.
 • Att skicka ett fars dagkort för att visa din kärlek och uppskattning för din far.
 • Att tillbringa tid tillsammans genom att spela spel, titta på sport eller utföra andra aktiviteter som din far gillar.

Vanliga frågor om fars dag

Här är några vanliga frågor om fars dag:

 1. Varför firar vi fars dag?
  Vi firar fars dag för att hedra fäder och allt de gör för sina familjer.
 2. När firas fars dag i Sverige?
  Fars dag firas i Sverige den andra söndagen i november, vilket är den 12 november år 2023.
 3. Vad kan jag ge min far som fars dagpresent?
  Du kan ge din far en personlig present som visar din uppskattning för honom, som en handgjord gåva eller en present som passar till hans intressen.
 4. Är fars dag lika populärt som Mors dag?
  Nej, i Sverige är fars dag inte lika populärt som Mors dag, men det är fortfarande en dag då många människor hedrar sina fäder.
 5. Vad är några populära sätt att fira fars dag?
  Populära sätt att fira fars dag inkluderar att ge fars dagpresenter, bjuda på en speciell middag, skicka ett fars dagkort eller att tillbringa tid tillsammans genom att utföra aktiviteter som din far gillar.

Loading